Министърът-председателят направи коментар на злободневни теми.Съболезнования на близките на загиналите. Тежък

...
Министърът-председателят направи коментар на злободневни теми.Съболезнования на близките на загиналите. Тежък
Коментари Харесай

Денков: Ако имахме евро днес, инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски

Министърът-председателят направи коментар на злободневни тематики.

Съболезнования на околните на починалите. Тежък ден за всички нас. Това, което би трябвало да създадем е да се подготвим по-добре, с цел да няма повече жертви. Искам да съберем ясна информация какво се е случило и за какво се стигнало до там. Вината би трябвало да я дефинира прокуратурата. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

Вече разпоредих инспекция на всички мостове по републиканската мрежа. Знаем, че това повече няма да се случи по същия метод. Започнахме съставянето на междуведомствена група, която би трябвало да каже какво би трябвало да се направи, с цел да не се случват такива неща повече. Да, реагирахме реактивно и бързо и към този момент има направени огледи и изплатени компенсации. Разговарях с министъра на финансите да се сътвори един огромен фонд за помощ при бедствия.

Правейки прилика с бедствието в Карлово, сумата в този момент е доста повишена. „ 11 млн. лв. са преведени на Община Карлово след наводнението там, въпросът за какво не е стигнало до хората и не е оправена инфраструктурата стои. Аз ще ревизира “, даде обещание той.

„ Трябва да престанем да живеем с чувството, че нещо ще се промени, в случай че ние не променим законите и използването им “, акцентира министър председателят и даде за образец ограниченията против нарушаванията на пътя.

Той прикани да не се трансферират отговорности. Коментира, че е приел като своя идея да бъде решен казусът със забавените резултатите от тестванията за опиати, с цел да могат те да стават ясни в границите на седмица.

" Когато тръгнат да се взимат ограничения, незабавно се появявяват гласове, че това не може да се направи ", съобщи Денков.

Той даде пример с признатото в Народно събрание да се лишават колите на водачи, които са хванати да карат след приложимост на алкохол или опиати. " Няма по какъв начин да променим правосъдната система, в случай че не променим метода, по който е структурирана, защото е подвластна от политическите сили ", посочи министър председателят.

По думите му приемането на бюджета за 2023 година трансформира живота на хората, защото не става въпрос просто за едни цифри. Всеки бюджет, когато е признат и е верен като салда, той трансформира орисите на хората, сподели министър председателят. Той отхвърли, че цената на електрическата енергия се покачва. За цените на горивата разяснява, че на международните пазари цената на петрола е доста по-висока по отношение на интервала, в който са пристигнали на власт.

" Показали сме, че знаем по какъв начин се събират доходи и по какъв начин се покачват приходите, ще го създадем и с Бюджет 2024. Цените се покачват, има инфлация, това, което е значимо - приходите да порастват по-бързо от инфлацията ", съобщи акад. Денков.

" Еврото е постоянна валута, която води до по-ниски лихви, в сравнение с лв.. Ако имахме евро през днешния ден, инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски. Важно е да престанем да живеем с илюзии, а да забележим какво демонстрират данните, " прикани министър председателят.

Всеки ден 600-800, в някои дни и до 1000 са спрените опити за нелегално прекосяване на границата от мигранти. Много постоянно реториката в Австрия и Нидерландия за неприемането В тяхна изгода е България да бъде в Шенген, съобщи Денков.

Има риск да загубим средства по проектите за териториално развиване и енергиен преход. Ние сме последният късмет тези 1,4 милиарда лв. да влязат в районите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези проекти, сподели министър председателят.

" Очакват ни тежки диалози с хората, които са обезпокоени. Хората би трябвало да схванат, че това, което им предлагаме, е най-хубавото, което да се реализира. След 5-10 години тези райони ще бъдат най-развити като стопанска система. Тези 1,4 милиарда лв., които загатвам, те би трябвало да влязат, с цел да няма обществена цена за хората, до които би трябвало да стигнат. Без тези средства всеки ще би трябвало да се избавя самичък, което е най-лошото ", предупреди Николай Денков. " Конституционните промени са съгласувани с Европейска комисия и Венецианската комисия.

Очаквате ли, че тези две комисии ще спомогнат за преодоляване на правосъдната система? ", попита министър председателят. По думите му преди постоянно са били побългарявани рекомендациите на двете комисии, а в случай че в този момент се стигне нещо такова, ще бъде първият, който ще го огласи като недопустимо.

На въопрос дали следи сагата с Васил Божков, министър председателят сподели: " Периферно ". Попитан дали чака разтърсвания около неговото следствие, той отговори леко ядосан: " Честно казано, не ме интересува. Нито познавам Алексей Петров, нито познавам Васил Божков. Ако някой някъде ще се сътресява, ще има разтърсване, това е отвън мен ". 

Според него, отнемането на концесията на " Росенец " е било вярно. За благополучие, по думите му, диалогът с " Лукойл " е бил градивен. 

Запиан дали има доверие в ГЕРБ, той отговори: " Доверието може да се построи, единствено когато са реализирани положителни резултати, а за нас най-големите задания предстоят през идващите месец. Аз постоянно ще бъдат нащрек, тъй като би трябвало да внимавам да не стане нещо неправилно ". 

Денков посочи какво е имал поради по-рано през днешния ден, когато сподели, че е бил номиниран за министър председател „ преди срещата в манастира “. Той още веднъж отхвърли да е знаел за въпросната среща. „ Преди срещата в манастира, за която говореше Балабанов или някой от „ Възраждане “. Не, аз не знам и не ме интересува “, съобщи той. „ Защо питате мен, питайте Кирил Петков, питайте Бойко Борисов “, настоя той.

Денков беше безапелационен, че не ги е питал дали е имало сходна среща. Николай Денков заяви, че няма ментори и не се поддава на напън. Допълни, че в някои области вижда, че може да има доста по-добри резултати - битка с корупцията и непознато въздействие. Беше безапелационен, че не води борби с който и да било. Работата на един министър председател е да извършва програмата, сподели още премиерът Николай Денков. " Винаги има някой, който се пробва да упражни напън. Искам да уверя, че нямам ментори и никой не ми споделя какво да върша. Не повеждам и не желая да повеждам борби с който и да е. Работата ми е да си извършвам програмата. Аз борби не повеждам. Нека погледнем към Президентството, какъв брой пъти кабинетът беше нападнат? ", сподели още министър председателят.

По отношение на назначението на нов основен секретар на Министерство на вътрешните работи от президента, той съобщи: „ Трябваше да го подпише доста по-рано. Но по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай “.

Премиерът увери, че церемониите и ритуалите на сегашния народен празник няма да бъдат изменени, написа novini.bg.

„ Русия би трябвало да изясни за какво тя е сложила под неин надзор част от нашата икономическа зона. В тази зона се намират и находищата на газ, които ние бихме желали да създаваме. Дали пък това не е причина? “, попита той.

Премиерът изясни, че сме подали информация от НАТО и сме получили поддръжка от там. Започнала е подготовка на отбранителите сили в Черно море.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР